Skip to main content

Istorijat

Istorijat

Istorijat nastanka Zadužbine „Petar Mandić“ je kratak, ali zanimljiv.

Istorijat Zadužbine „Petar Mandić“

Ideja za podizanje pomenute dobročine institucije se začela tokom pisanja knjige Tesla: Duhovni lik, autora Olivera Subotića, sveštenika Srpske pravoslavne crkve. On je, iz razloga lične prirode, tokom pisanja pomenute knjige doneo odluku da celokupan prihod od njene prodaje usmeri u dobrotvorne svrhe.

Nikola Tesla | „Tesla: Duhovni lik“ | knjiga o Nikoli Tesli | lik i delo Nikole Tesle | preci Nikole Tesle

Ta odluka je ubrzo iskristalisala ideju formiranja zadužbine koja bi bila povezana sa likom i delom Nikole Tesle, a kojoj bi sva sredstva od prodaje knjige bila usmerena. Ubrzo potom je izrađen precizan koncept Zadužbine „Petar Mandić“, dobročine ustanove koja bi negovala uspomenu na svešteničke i druge pretke Nikole Tesle i afirmisala vrednosti u vezi sa Teslinim užim porodičnim okruženjem, koje je imalo veliki uticaj na razvoj ličnosti najvećeg srpskog pronalazača svih vremena.

Zvanična registracija

Zadužbina „Petar Mandić“ je zvanično registrovana 26. aprila 2021. godine, neposredno po izlasku iz štampe knjige Tesla: Duhovni lik. Pored autora knjige, suosnivač Zadužbine je bio njegov otac Vidomir Subotić, privrednik u penziji. On je za potrebe osnivanja Zadužbine poklonio jednu parcelu zemlje u selu Radoinja, koje se nalazi u široj regiji planine Zlatar i u blizini prirodnog rezervata „Uvac“.

Prvi sastav Upravnog odbora Zadužbine su sačinjavali školski drugovi autora knjige, svi poreklom iz Nove Varoši, a uz njih i Slavko Radmilović, čovek poreklom iz novovaroškog kraja, čija je kompanija Mak Trade Group bila materijalni pokrovitelj štampe prvog izdanja knjige o Tesli.

Ime Zadužbine

Zadužbina „Petar Mandić“ nosi ime po Petru Mandiću, doajenu posleratne kulturne scene Nove Varoši i predanom delatniku na polju obrazovanja. Petar Mandić (inače ujak Vidomira Subotića, suosnivača Zadužbine) rođen je 1920. godine – tačno 100 godina pre idejnog formiranja Zadužbine. U pitanju je prvi i dugogodišnji direktor novovaroškog Doma kulture, čije ime je do danas ostalo sinonim za kulturni život novovaroškog kraja posle Drugog svetskog rata.

Petar Mandić | Nova Varoš | nekadašnji direktor Doma kulture Nova Varoš | Zadužbina „Petar Mandić“

Ciljevi 

Ciljevi Zadužbine „Petar Mandić“ vezani su za lik i delo drugog Petra Mandića, pravoslavnog sveštenika koji je bio ujak Nikole Tesle.

Sveštenik Petar Mandić – potonji mitropolit dabrobosanski Nikolaj – bio je omiljeni Teslin rođak i čovek koji je Teslu u ranoj mladosti zainteresovao za nauku, tako što ga je upoznao sa Dekartovim spisima i matematičkim metodom, koji su imali presudan uticaj na njegov pronalazački pristup. Rođen je 1840. godine – tačno 160 godina pre idejnog formiranja Zadužbine „Petar Mandić“.