Skip to main content

Dodela nagrade

Dodela nagrade

U nedelju, 23. aprila 2023. godine, u Srednjoj školi Nova Varoš tačno u podne organizovana je svečana dodela nagrade „Profesor Borivoje Jelić“, povodom literarnog konkursa na temu „Poštuj oca svoga i mater svoju“, koji je održan u toj školi.

Svečana dodela nagrade „Prof. Borivoje Jelić“

Na dodeli nagrada su, pored predstavnika Srednje škole, Zadužbine „Petar Mandić“ i nagrađenih učenika, učešće uzeli i roditelji, profesori i prijatelji nagrađenih.

Stefan Mladenović | Iva Ranđelović | Andrea Šaponjić | Andrijana Ranitović | Kalina Rakonjac

Prvo se svima prisutnim obratila direktorka škole, Branka Rakonjac. U svom nadahnutom govoru je naglasila značaj prijateljstava tokom školovanja, budući da su ona i osnivač Zadužbine „Petar Mandić“ školski drugari. Potom je prisutne upoznala sa saradnjom između dve institucije i u nastavku pročitala izuzetan tekst profesora Borivoja Jelića, po nazivom Nauk dede Vladimira, iz njegove zbirke priča Ljudi sa brda i uzbrdica.

Zatim su Stefan Mladenović, Iva Ranđelović, Andrea Šaponjić (dobitnici nagrede), kao i Andrijana Ranitović i Kalina Rakonjac (autorke pohvaljenih radova) pročitali svoje radove pred publikom, dok je profesorka Nikolina Krdžavac pre svakog rada pročitala mišljenje komisije o istom. U pauzama između čitanja radova, Kalina Rakonjac je izvela nekoliko klavirskih kompozicija i svojim muzičkim umećem razgalila srca prisutnih.

Posle čitanja radova, prisutnima se obratio Nikola Purić, predsednik Upravnog odbor Zadužbine „Petar Mandić“ i prisutne upoznao sa istorijatom ove dobročine ustanove, podignute u znak sećanja na svešteničke pretke Nikole Tesle, sa ciljevima afirmacije roditeljstva, podrške mladim naraštajima u njihovom obrazovanju, promocije kvalitetnog dijaloga između nauke i religije, i ostalih ciljeva.

Poseban naglasak Purić je stavio na predstojeću izgradnju etno-muzejskog kompleksa u Radoinji, koji je planiran da bude podignut u narednim godinama, na slavu Božiju, a u čast svešteničkih predaka Nikole Tesle.

Na kraju se prisutnima obratio prezviter Oliver Subotić, besedom kojom je upućena poruka učenicima o tome zašto je važno poštovati svoje roditelje, umnožavati talante koje je Bog dao i koristiti vreme za sticanje znanja i vrlina. On je posebno istakao ogroman doprinos koji su za formiranje lika Nikole Tesle imali njegovi roditelji i porodično svešteničko okruženje, kao i doprinos koji je ostvario Teslin ujak, sveštenik i kasniji mitropolit Petar Mandić.

Svoje izlaganje je završio porukom koju je profesor Borivoje Jelić uputio maturantima generacije `77. na završnom času srpskog jezika i književnosti, juna meseca 1996. godine: „Najvažnije je da budete ljudi“.

Stefan Mladenović | Iva Ranđelović | Andrea Šaponjić | Andrijana Ranitović | Kalina Rakonjac

U nastavku su dodeljene nagrade u vidu knjige Tesla: Duhovni lik. Autor knjige je zauzvrat dobio poklon portret, koji je sačinila Kalina Rakonjac, učenica koja pored literarnog i muzičkog, ima i likovni dar.

Na kraju je priređen koktel za prisutne, u organizaciji Srednje škole.


O dodeli književne nagrade „Prof. Borivoje Jelić“

O dodeli književne nagrade „Prof. Borivoje Jelić“

Svečanu dodelu novoustanovljene literarne nagrade „Profesor Borivoje Jelić“ propratio je i lokalni medij Zlatarinfo.

Nikola Purić | Branka Rakonjac | Oliver Subotić | Jelenko Jadžić | svečana dodela nagrade