Skip to main content

Prva stipendija

Prva stipendija

Kako je stipendiranje studenata jedan od najznačajnijih ciljeva Zadužbine „Petar Mandić“, organizacija je dodelila prvu stipendiju.

Dodeljena prva stipendija Zadužbine „Petar Mandić“

Dana 15. oktobra – na datum kada je 1896. godine pušten u pogon Teslin polifazni sistem na Nijagari i kada je prvi mlaz električne energije pušten ka Bafalu, prvom gradu koji je Tesla osvetlio u SAD – Zadužbina „Petar Mandić“ je objavila na zvaničnoj prezentaciji novovaroške opštine javni konkurs za dodelu stipendije.

Ana Popović | Elektrotehnički fakultet | dobitnica novčane stipendije | hram Aleksandra Nevskog, Beograd

Upravni odbor Zadužbine prethodno je formirao metodologiju kojom je ova stipendija dodeljena, pri čemu su potpuno zadržani kriterijumi iz Statuta, a prilikom bodovanja su dodati i neki novi da bi sredstva bila dodeljena što adekvatnije. Da bi se izbegao eventualni sukob interesa i bilo koja vrsta nepotizma, određeno je da  dobitnik stipendije ne može biti lice koje u bliskim rođačkim odnosima sa članovima Upravnog odbora Zadužbine.

Na konkurs je pristiglo 17 prijava i svaka od njih je temeljno obrađena od strane svakog člana Upravnog odbora pojedinačno. Na kraju su članovi Upravnog odbora Zadužbine na zajedničkom onlajn sastanku izneli svoje impresije i nezavisno jedan od drugog glasali za dobitnika stipendije. Već u prvom krugu glasanja, apsolutnom većinom je izglasano da dobitnik bude Ana Popović, studentkinja Elektrotehničkog fakulteta, kojoj je dodeljena stipendija od 100 hiljada dinara. U pitanju je prva stipendija koju je Zadužbina dodelila u svom postojanju.

Ana Popović | Elektrotehnički fakultet, Beograd | prva novčana stipendija Zadužbine „Petar Mandić“

S obzirom na kvalitet prispelih konkursnih prijava i činjenicu da je u pitanju prvi istorijski konkurs, UO Zadužbine je doneo odluku da svi studenti koji su konkurisali mogu besplatno dobiti i luksuzno izdanje knjige Tesla: Duhovni lik, sa posvetom autora. Svi studenti koji su se prijavili dobili su pomenutu knjigu, koja im je dodeljena u svečanom salonu hrama Svetog Aleksandra Nevskog u Beogradu.