Skip to main content

Vanredno saopštenje

Vanredno saopštenje

Povodom modne manifestacije pod nazivom Serbian Fashion Day, autorke Vesne Jugović, održane u Parizu sredinom novembra ove godine, na kojoj su revijalno predstavljene modne kreacije inspirisane likom i delom Nikole Tesle sastavljene od strane četiri autora: Bate Spasojevića, Mladena Milivojevića Barona, Dejana Milosavljevića i Jelene Mandić,

Upravni odbor Zadužbine „Petar Mandić“, ustanove koja neguje sećanje na Tesline pretke, izdaje sledeće

Saopštenje za javnost

Zadužbina „Petar Mandić“

Izražavamo svoje duboko neslaganje sa krajnje neprimerenim načinom na koji je u jednoj od više desetina modnih kreacija predstavljen Nikola Tesla. Aluzija tog jednog performansa, na kome je Tesla prikazan na način koji ne pristoji najvećem srpskom geniju i pronalazaču jer implicitno šalje krajnje degutantnu poruku, jeste takva da svakom iskrenom poštovaocu Teslinog dela stvara neprijatan osećaj.

Razumemo da u svetu umetnosti, po prirodi stvari, postoje određene slobode, no jednako podsećamo da je sloboda istinita i autentična jedino ukoliko poštuje dostojanstvo i duhovni integritet svake ličnosti, u ovom slučaju jedne koja je izrazito važna za srpski narod i koju treba svetu predstaviti na pravi način. Mentalni egzibicionizmi, u kojima se Teslin lik koristi na krajnje neprimeren način, ne priliče srpskom narodu, niti mestu na kome je manifestacija održana (Rezidencija ambasadorke Republike Srbije u Parizu).

Na kraju, postavljamo sasvim otvoreno pitanje modnom kreatoru spornog performansa (budući da ne znamo ko je od četiri navedena autor te „kreacije“): Da li smatrate da bi Nikola Tesla želeo da danas bude predstavljen svetu na ovakav način? Zapitajmo se, uostalom, kako bi Tesla, kao čovek koji je tokom celog svog pronalazačkog perioda negovao krajnje elegantan pristup oblačenju i pojavi u američkoj javnosti, reagovao na ovu vrstu postmodernističkog egzibicionizma, da se kojim slučajem našao u publici?

Duboko verujući u iskrene i dobre namere autora te specifične kreacije (ne znamo ko je on niti nam je cilj da upiremo prstom u bilo koga), molimo ovom prilikom da u slobode modnih kreacija bude utkana i svest o dugoročnim posledicama uprkos trenutnoj ili kratkoročnoj vrednosti umetničkih provokacija. Nadamo se, pritom, da je ceo ovaj nemili događaj samo rezultat nepromišljenosti i u tom smislu pozivamo kreatora sporne kreacije da svoj umetnički talenat ubuduće koristi u skladu sa gore iznetim kritičkim, ali krajnje dobronamernim zapažanjima.

Ispred Upravnog odbora Zadužbine,

Vladimir Obućina, upravitelj

U Beogradu, 18. 11. 2023.