Skip to main content

Afirmacija

Afirmacija

Roditelje Nikole Tesle Zadužbina „Petar Mandić“ uzima kao paradigmu uspešnog roditeljstva zasnovanog na hrišćanskom vrednosnom sistemu.

Milutin i Georgina Tesla - primer uspešnog roditeljstva

Otac Nikole Tesle, pravoslavni sveštenik Milutin Tesla, bio je čovek uzoran u svom pozivu. Širom tadašnje Vojne krajine (autonomne oblasti u okviru Austrijskog carstva) bio je poznat po ličnim osobinama požrtvovanosti, čestitosti, pravdoljubivosti, marljivosti i milosrđa.

Roditelji Nikole Tesle | Milutin Tesla | Georgina Tesla | Nikola Tesla | autobiografija „Moji izumi“

Majka Georgina (Đuka) Tesla potiče iz svešteničke loze Mandića koja je vekovima baštinila hrišćansko nasleđe. Pokazala je tokom svog života veoma visok stepen majčinske ljubavi kojom je svog sina uspela da otrgne čak i od pogubnog poroka kocke.

One najlepše lične osobine koje kasnije viđamo kod Nikole Tesle jesu upravo osobine koje je nasledio od svojih roditelja i time potvrdio osnovno pravilo roditeljstva: deca ne uče slušanjem već gledanjem.

Osim ličnog primera vrlinskog života, Teslini roditelji su i delatnim metodama uticali na svog sina. Eklatantan primer je mentalna stimulacija njegovog intelekta izvedena u ranom detinjstvu od strane oca Milutina putem različitih vežbi pamćenja i asocijacija. O toj delatnosti Tesla piše i u svojoj autobiografiji pod nazivom Moji izumi.

No, daleko važnija od matematičko-logičke inteligencije bila je emocionalna inteligencija, koju je razvio u detinjstvu u toplom roditeljskom domu u kome je uvek bilo međusobne ljubavi i razumevanja. To je osnovna pouka neformalne lekcije škole roditeljstva koju Teslini roditelji mogu dati svakom roditelju danas: deca ne uče slušanjem već gledanjem, a osnovna stvar koju žele od svojih roditelja jeste da se poštuju i vole.