Skip to main content

Prenatalni period i vreme dojenja

Prenatalni period i vreme dojenja

Dana 11. avgusta 2023. godine u prostorijama Predškolske ustanove „Paša i Nataša“ u Novoj Varoši klinički psiholog Vlajko Panović održao je prvo predavanje o roditeljstvu u okviru seminara roditeljstva Zadužbine „Petar Mandić“.

Prvo predavanje o roditeljstvu

Tema predavanja bila je „Značaj prenatalnog perioda i vremena dojenja za psihološki razvoj deteta: saveti roditeljima“, sa podtemom uloge oca i značaja prihvatanja „snajke“ u domu.

Govoreći o ovoj veoma važnoj temi, doktor Vlajko Panović je dao mnogo konstruktivnih saveta, kako porodičnim ljudima, tako i onima koji se spremaju da formiraju porodicu.

Predavanje je imalo za cilj da osvesti važnost prenatalnog perioda i svega onog što prethodi rođenju deteta, ali i značaj perioda dojenja, figure oca i skladnog odnosa snajke sa porodicom supruga.

Pravilan izbor partnera

Doktor Panović ističe pre svega važnost izbora partnera za sve ono što će se dešavati kasnije - da zaljubljenost, strast, koristoljublje ne treba da budu osnov ulaska u brak, niti da deca treba da se „dese“, što je kod nas čest slučaj. On ističe da u ovakvim brakovima nema nikad one topline, koja je neophodna novorođenčetu kada dođe na svet.

Prihvatanje snajke

Važnost prihvatanja snajke od strane porodice muža govornik povezuje sa prenatalnim periodom deteta ističući da dete čim oživi ima mogućnost doživljaja onih nepovoljnih ili povoljnih sadržaja koji dolaze preko majčinog stomaka. Po njemu, o majci koja nosi plod treba posebno voditi računa, kako muž tako i porodica.

Prenatalni period i rođenje

Govoreći detaljnije o prenatalnom periodu i samom rođenju, dr Panović ističe da ono što dete uči u majčinoj utrobi i u prvoj godini života jeste osnov njegovog daljeg odnosa prema realnosti. Mozak deteta u stomaku pamti sve, na sve reaguje, a sve do treće godine majka komunicira sa detetom putem osećaja.

Kada dođe na svet, dete je još uvek jedno sa majkom - ono sluša otkucaje majčinog srca koji ga smiruju. Ono žmuri, ali oseća i reaguje na svaki povišen ton i napetost.

Figura oca

Figuru oca predavač ističe kao izuzetno važnu. Prema njegovim rečima, otac treba da bude uz suprugu tokom čitavog perioda trudnoće, pa i kad se ona porađa. Kako dete oseća prisustvo oca i dok je u stomaku, bilo bi dobro da mu otac priča, da mu se obraća. Figura oca bitna je i dok majka doji, jer dete usvaja prisutnost dvoje ljudi koji su različiti i ostvaruje prijatne doživljaje.

Naročito važnom za razvoj deteta dr Panović smatra figuru oca do 3. godine, jer, ukoliko u tom periodu otac nije prisutan, kasnije, kada dete odraste ono ne doživljava brak na pravi način, kao zajednicu dvoje ljudi.

Dojenje

Kako dr Panović ističe, od kvaliteta odnosa majke i deteta tokom dojenja poprilično zavisi i razvoj nekih karakternih osobina deteta. Toplina majčinog mleka izaziva kod deteta prijatan doživljaj nečeg što je došlo spolja, a pričanje detetu tokom dojenja takođe pozitivno utiče na njega. Ukoliko svađa, vika, majčina nervoza prethodi dojenju, kao posledica se može javiti da dete grize majčinu dojku dok sisa.


Na kraju predavanja, dr Vlajko Panović pruža odgovore i na konstruktivna pitanja publike o postporođajnoj depresiji, grčevima kod beba, besu dece i zavisnosti od ekrana.


Podeli na društvenim mrežama

Podeli na društvenim mrežama

Ukoliko želite da sa svojim prijateljima na društvenim mrežama podelite link ka prvom predavanju dr Vlajka Panovića u okviru letnjeg seminara roditeljstva, to vam omogućava opcija „podeli“!

Podeli na društvenim mrežama | Zadužbina „Petar Mandić“