Skip to main content

Vrednosti

Vrednosti

Vrednosni sistem Zadužbine „Petar Mandić“ zasniva se na kratkoj formulaciji koja glasi:

ZNANJE, PRAVIČNOST, NESEBIČNOST

Ovaj moto je neposredno inspirisan pismom koje je Nikola Tesla napisao svom sestriću Nikoli Trbojeviću 1928. godine, u kome, između ostalog, navodi da je teško pronaći čoveka koji bi imao sve tri pomenute osobine.

Znanje, pravičnost, nesebičnost | Nikola Tesla | Nikola Trbojević

Zadužbina „Petar Mandić“ ima svoje operativne i strateške ciljeve.

Izgradnja etno-muzejskog kompleksa kao operativni cilj

Operativni cilj Zadužbine „Petar Mandić“ je izgradnja etno-muzejskog kompleksa u selu Radoinja, koji bi bio podignut u slavu Božiju (zbog čega je u centralnom delu Časni Krst, najsvetiji simbol hrišćanstva), a u čast Teslinih svešteničkih predaka koji potiču iz familija Tesla, Mandić, Kalinić i Budisavljević. Svaka od pomenutih familija bi u pomenutom kompleksu bila zastupljena posebnom celinom, koja bi je predstavljala na unikatan i autentičan način. Operativni cilj Zadužbine „Petar Mandić“ je projektovan da bude ostvaren u periodu od jedne decenije.

Strateški ciljevi

Svoje strateške ciljeve Zadužbina „Petar Mandić“ ostvaruje u sedam međusobno povezanih oblasti, koje predstavljaju srž njenog funkcionisanja na duže staze:

1) Stipendiranje mladih studenata tehničkih i drugih nauka (prvenstveno onih koji imaju dobre ocene i koji su ostali bez jednog ili oba roditelja);

2) Razvoj školâ roditeljstva u Srbiji;

3) Podrška projektima proučavanja razvoja emotivne inteligencije kod dece;

4) Podizanje društvene svesti u pogledu uravnoteženog obrazovanja, koje podrazumeva prvenstveno formiranje moralnog lika mladih naraštaja, a potom i stimulaciju njihovih intelektualnih sposobnosti;

5) Popularisanje kvalitetnog dijaloga između religije i nauke;

6) Globalna afirmacija najboljeg što srpski narod ima u svojoj istoriji i tradiciji;

7) Razvijanje dobrosusedskih odnosa između pravoslavnih Srba i ostalih balkanskih naroda.

U ostvarivanju svoje misije Zadužbina „Petar Mandić“ je otvorena za saradnju sa svim institucijama i pojedincima u zemlji i inostranstvu koji dele zajedničke vrednosti sa njom.