Skip to main content

Dr Oliver Subotić

Dr Oliver Subotić

Prezviter SPC i osnivač Zadužbine „Petar Mandić“, dr Oliver Subotić, одржаће предавање о вештачкој интелигенцији.

„Etički izazovi koje donosi veštačka inteligencija“

Predavanje na veoma aktuelnu temu veštačke inteligencije održaće se 31. maja 2023. godine u Matici srpskoj, a učešće će, pored predstavnika Zadužbine „Petar Mandić“, uzeti i predstavnik Instituta za veštačku inteligenciju Srbije.


Pratite predavanje preko „livestream-a“!

Pratite predavanje preko „livestream-a“!

Ukoliko ste zainteresovani za temu veštačke inteligencije, a niste u mogućnosti da lično prisustvujete predavanju u Matici srpskoj, zapratite Zadužbinu „Petar Mandić“ i ostvarite mogućnost za praćenje konferencije o veštačkoj inteligenciji uživo.

Pošto popunite formular za praćenje, biće vam poslat link ka „livestream-u“, te ćete moći da pratite predavanje, gde god u tom trenutku se nalazili.

Zaprati Zadužbinu „Petar Mandić“ | obaveštenja o radu | novine na portalu | formular za prijavu

Detalji o predavanju

Uticaj veštačke inteligencije (engl. Artificial intelligence) na ljudsko društvo je trenutno tema broj jedan među vodećim svetskim intelektualcima. Pored pitanja praktične upotrebe veštačke inteligencije i predviđanja njenih budućih tokova, otvoren je i kritički diskurs na temu etičkih izazova koji već sada zabrinjavaju misleće ljude, kao i izazova koji se tek naziru u bliskoj budućnosti.

Veštačka inteligencija će na predavanju biti ispitana upotrebom metodologije trostrukog ključa (3K) radi što preciznijeg uvida u njenu srž i pojavne oblike, a potom će biti iznet osvrt na mogućnost postavljanja granica njene upotrebe i kontrole daljeg razvoja uzimajući u obzir pre svega etičku perspektivu.

O prezviteru Oliveru Subotiću

Oliver Subotić | prezviter SPC | osnivač | Zadužbina „Petar Mandić“

Dr Oliver Subotić je sveštenik Srpske pravoslavne crkve koji je po obrazovanju diplomirani inženjer, magistar bogoslovskih i doktor socioloških nauka. Rođen je u Novoj Varoši, gradiću podno planine Zlatar, u kome osamdesetih godina prošlog veka stiče prva znanja iz oblasti informatike.

Bio je prvi upravnik Centra za proučavanje i upotrebu savremenih tehnologija SPC. Svoja razmišljanja o uticaju informacionih tehnologija na čoveka i savremeno društvo je pretočio u knjige:

  • Čovek i informacione tehnologije: pogled iz pravoslavne perspektive (2006, 2013);
  • Biometrijski sistemi identifikacije: kritička studija (2007),
  • Crkva i globalizacija (2009, 2014);
  • Informaciono kontrolisano društvo (2011);
  • Digitalni izazov: putevi hrišćanstva u civilizaciji binarnog koda (2012, 2014).

Tema kojom se posebno detaljno bavio je zaštita privatnosti građana u informacionom društvu.

Osnivač je Zadužbine „Petar Mandić“, dobročine ustanove koja neguje uspomenu na Tesline svešteničke pretke.