Skip to main content

SPC

SPC

Razlog za razgovor sa prezviterom Oliverom Subotićem bila je knjiga Tesla: Duhovni lik, koja govori o Teslinim religijskim i filosofskim stavovima.

Intervju za Informativnu službu SPC

Povodom rođendana najvećeg srpskog pronalazača, otac Oliver Subotić za Informativnu službu SPC govorio je o monografiji Tesla: Duhovni lik. Intervju u celosti možete pročitati na zvaničnoj digitalnoj prezentaciji SPC.

SPC | Srpska pravoslavna crkva | grb SPC | Hilandar | Pećka patrijaršija

Prezviter Oliver Subotić detaljno je objasnio poreklo ideje za pisanje knjige Tesla: Duhovni lik, kao i sam proces njenog nastanka, koji je bio pun iskušenja.

Čitaoci se upoznaju sa načinom prikupljanja građe za monografiju i sadržajem iste. Autor će naglasiti da, iako je monografija o Tesli pisana korišćenjem naučne metodologije, ipak, zahvaljujući svom pripovedačkom stilu, može biti zanimljivo štivo i širem krugu čitalaca.

Otac Oliver će zainteresovati čitalačku publiku pričom o uticaju oca Milutina, majke Georgine i ujaka Petra na Teslinu duhovnost, ali i iznošenjem zanimljivih činjenica o naučnikovoj religioznosti, odnosu prema hrišćanskom veroučenju i crkvenosti, te o filosofskim uzorima i uticajima.

Odnos prema Srbima i srpskom poreku, kao i prema Amerikancima još jedan je od poučnih segmenata intervjua. Oliver Subotić se bavi i odnosom naših savremenika prema naučniku i pokušava da otkloni zablude o Teslinom duhovnom liku koje danas nisu retke.

Na kraju dolazi i osvrt na strateške ciljeve Zadužbine „Petar Mandić“ koja afirmiše lik i delo Teslinih predaka - stipendiranje studenata, dijalog religije i nauke, razvoj škola roditeljstva i emotivne inteligencije kod dece, značaj uravnoteženog obrazovanja, globalna afirmacija najboljeg što srpski narod ima i razvoj dobrosusedskih odnosa sa drugim balkanskim narodima.