Skip to main content

RTS

RTS

Autorski tekst prezvitera Olivera Subotića, jednog od osnivača Zadužbine „Petar Mandić“, za Javni servis Srbije.

Radio-televizija Srbije o Zadužbini

Ubrzo po osnivanju Zadužbine „Petar Mandić“, na digitalnom sredstvu informisanja Javnog servisa Srbije objavljen je autorski članak prezvitera Olivera Subotića, jednog od njenih osnivača (članak u celosti možete pročitati na internet prezentaciji RTS-a).

RTS | Radio-televizija Srbije | Javni servis Srbije | nacionalna medijska kuća Srbije

Članak, istorijski gledano, predstavlja prvu medijsku objavu o Zadužbini „Petar Mandić“ i sažeto iznosi srž celog projekta.

Iz sadržaja objavljenog 6. juna 2021. godine, malo više od mesec dana nakon registracije Zadužbine, javnost saznaje da je u pitanju organizacija posvećena negovanju uspomene na pretke Nikole Tesle, kroz ciljeve koji se izvode u savremenom kontekstu.

Članak govori o želji da se lik i delo predaka Nikole Tesle afirmišu na način koji ih koristi kao paradigmu, počevši od imena Zadužbine, sve do njenih vrednosti, ciljeva i misije.

Prezviter Oliver Subotić ističe dalje da je glavni operativni cilj Zadužbine podizanje etno-muzejskog kompleksa u čast Teslinih predaka u selu Radoinja pored Nove Varoši.

Kao glavni strateški ciljevi, opet zasnovani na životu i delu Teslinih predaka, ističu se stipendiranje studenata bez jednog ili oba roditelja, popularizacija dijaloga između religije, filosofije i nauke, razvoj škola roditeljstva, podizanje društvene svesti u pogledu uravnoteženog obrazovanja, globalna afirmacija najboljeg što srpski narod ima, kao i razvijanje dobrosusedskih odnosa.

Na kraju, prezviter Oliver Subotić, poziva sve ljude dobre volje da se pridruže projektu Zadužbine „Petar Mandić".