Skip to main content

„Politika“

„Politika“

Na internet stranici dnevnog lista „Politika“, 9. 7. 2023. godine izašao je članak osnivača Zadužbine „Petar Mandić“, prezvitera dr Olivera Subotića, o odnosu Nikole Tesle i kraljevske porodice Karađorđević.

Odnos Nikole Tesle prema Karađorđevićima

članku se autor osvrće na odnos Nikole Tesle prema Kraljevini Jugoslaviji i Kraljevskom domu Karađorđevića, posebno analizirajući Teslin odnos prema kralju Aleksandru i kralju Petru Drugom.

Nikola Tesla | kralj Petar Drugi | kraljevska porodica Karađorđević

Na početku svoje kratke analize odnosa Nikole Tesle i porodice Karađorđević, prezviter dr Oliver Subotić iznosi stav da je Teslin odnos prema srpstvu, Kraljevini Jugoslaviji i Karađorđevićima jedan od retkih koji nije bio podložan oscilacijama i protivrečnostima, kojima je Tesla tokom života i te kako bio sklon.

Opisujući Teslu kao izrazitog kosmopolitu tokom američkog perioda, autor ističe da je naučnik, ipak, ostao srpski patriota i ubeđeni srpsko-jugoslovenski monarhista do kraja svog života.

Kralja Aleksandra Tesla neobično poštuje, najviše zbog toga što je uspeo da stvori snažnu državu i ujedini tri balkanska naroda - Srbe, Hrvate i Slovence. U svojim javnim istupima nakon atentata u Marseju, Tesla kralja naziva „Velikim“, „Mučenikom“, te uz njegovo ime stavlja epitete poput sposobnog, neustrašivog, mudrog, onog koji zaslužuje da bude na „pijedestalu srpskih velikana”.

Prema kralju Petru Drugom Nikola Tesla takođe gaji duboko poštovanje i odanost, smatrajući ga „mladim orlićem iz gnezda velikog orla” i „zenicom u oku naroda”. Da je tako, svedoči i činjenica da je poslednje javno pojavljivanje Nikole Tesle bilo upravo prilikom boravka kralja Petra Drugog u SAD. Tom prilikom, ističe otac Oliver pozivajući se na istorijske izvore, Tesla je uz blagoslov, podsetio mladog kralja na zaveštanje kralja Aleksandra da čuva jedinstvo naroda i Kraljevine.

Pred kraj članka, prezviter Oliver Subotić podvlači da je Tesli bila strana bilo kakva ideja Jugoslavije bez srpske krune na njenom čelu, te da je naučnik ostao odan Karađorđevićima uprkos velikim pristiscima okoline da pređe na starnu Tita i komunista.

Kao zaključak, autor iznosi pretposavku da bi Tesla danas, zbog gorkog iskustva Jasnenovca, Jadovna, „Oluje”, imao izuzetno rezervisan stav prema nekoj novoj jugoslovenskoj ideji, ali da bi se, sasvim sigurno, zalagao za što bolje odnose Srba sa Hrvatima i Slovencima, koje je smatrao bratskim narodima.


Podeli na društvenim mrežama

Podeli na društvenim mrežama

Deljenjem ove i drugih objava sa naše internet prezentacije klikom na opciju „Podeli“, pomažete Zadužbini „Petar Mandić“ da šira društvena zajednica sazna za našu plemenitu misiju - negovanje uspomene na svešteničke pretke Nikole Tesle, afirmaciju porodičnih vrednosti i roditeljstvadodelu stipendijaizgradnju etno-muzejskog kompleksa, promociju kvalitetnog javnog dijaloga između religije, nauke i filosofije, afirmaciju na svetskom nivou najboljeg što srpski narod ima u svojoj istoriji, kontinuirani rad na što boljim odnosima između Srba i ostalih naroda na Balkanu.

Podeli na društvenim mrežama | Zadužbina „Petar Mandić“