Skip to main content

Politika

Politika

Prezviter Oliver Subotić govori u intervjuu listu Politika o pravoslavnom porodičnom nasleđu i duhovnosti Nikole Tesle.

O ulozi roditelja u Teslinom životu

Dana 9. 1. 2022. godine u dnevnom listu Politika objavljen je intervju sa Oliverom Subotićem. U razgovoru je otac Oliver govorio o pravoslavnom porodičnom nasleđu i duhovnosti Nikole Tesle, dotičući se i rada Zadužbine. Ceo intervju za Politiku možete pročitati na zvaničnoj internet prezentaciji lista.

„Politika“ | dnevni list | najstarije dnevne novine | Srbija | Balkan

Otac Oliver u intervjuu Politici naglašava ulogu Teslinog oca, prote Milutina Tesle, u razvoju duhovnog lika svog sina. Milosrđe, besedničko umeće, enciklopedijsko znanje, poliglotski dar, rodoljublje i mirotvorstvo ključne su osobine koje je Tesla nasledio od oca.

Genijalnost i pronalazački dar, kao i neverovatna posvećenost radu i izrazito mala potreba za snom, osobine su koje je, kako ističe otac Oliver Subotić, Tesla nasledio od majke Georgine Tesla (rođene Mandić).

Iz razgovora o Teslinim precima saznaje se i da je treća ključna figura za razvoj njegovog duhovnog lika bio ujak Petar Mandić, potonji mitropolit dabrobosanski Nikolaj, koji je sestrića uputio u Dekartove spise, što će postati osnov pronalazačkog pristupa najvećeg srpskog naučnika. Takođe, ujak je Teslu pomagao u najtežim životnim situacijama.

Čitajući intervju, saznaće se i o naučnikovom odnosu prema bogu i pravoslavlju, kao i prema nacionalnom poreklu.

Na kraju, prezviter Oliver Subotić ističe za Politiku ciljeve osnivanja Zadužbine „Petar Mandić“, koji su usmereni ka afirmaciji uravnoteženog obrazovanja kroz uporedni razvoj moralnih osobina i intelektualnih sposobnosti.