Skip to main content

„Dok anđeli spavaju“

„Dok anđeli spavaju“

Gost autorske emisije Marine Rajević Savić Dok anđeli spavaju bio je prezviter Oliver Subotić.

O radu Zadužbine u emisiji Dok anđeli spavaju

Tokom gostovanja u emisiji Dok anđeli spavaju, otac Oliver Subotić je, između ostalog, govorio o ciljevima Zadužbine „Petar Mandić“ koji su ustanovljeni prema primeru Teslinih predaka.

Ističući misao da narodi sa ovih turbulentnih prostora treba da budu pametni i da baštine tradiciju kojom se vodio ujak Nikole Tesle, Petar Mandić, kada se još u 19. veku zalagao za ideju bratstva među balkanskim narodima koje deli vera, otac Oliver podvlači međusobno pomaganje, poštovanje i dijalog između Srba i drugih naroda sa ovih prostora kao jedan od ključnih ciljeva Zadužbine „Petar Mandić“.

Govoreći o simbolici imena dobročine ustanove, pominju se dva Petra Mandića. Prvi je Petar Mandić novovaroški, doajen kulture tog kraja, po kome Zadužbina nosi ime. Drugi je Petar Mandić, mitropolit dabrobosanski, na koga će se kroz rad Zadužbine negovati sećanje kao na pretka Nikole Tesle koji je imao veliki uticaj na sestrića.

Za rad na stimulisanju mentalnih sposobnosti mlađih naraštaja Zadužbini je uzor Milutin Tesla, za otvaranje škola roditeljstva koje će pomoći roditeljima da na pravim vrednostim temelje vaspitanje svoje dece uzor je Georgina Tesla, a za dijalog religije i nauke i stipendiranje studenata bez jednog ili oba roditelja uzor je mitropolit Petar Mandić.

U ragovoru se naglašava još jedan važan cilj Zadužbine „Petar Mandić“, a to je izgradnja etno-muzejskog kompleksa u selu Radoinja posvećenog Teslinim precima.