Skip to main content

RTS

RTS

Izveštaj RTS-a o priznanju Tesline naučne fondacije prezviteru Oliveru Subotiću i uručivanju skulpture U slozi je spas.

U slozi je spas

Na portalu Javnog servisa Srbije 26. septembra 2019. godine objavljena je vest o dodeljivanju skulpture U slozi je spas jednom od osnivača Zadužbine „Petar Mandić“, prezviteru Oliveru Subotiću (celovit članak možete pročitati na internet prezentaciji RTS-a).

Nikola Tesla i Mihajlo Pupin | skulptura „U slozi je spas“ | poklon Tesline naučne fondacije

Vest Javnog servisa Srbije sadrži obrazloženje Nikole Lončara, predsednika Tesline naučne fondacije iz Filadelfije, o tome zašto je baš otac Oliver Subotić dobitnik ne samo Tesline medalje, nego i ove unikatne skulpture u obliku Wardenclyffe Teslinog tornja, na čijoj se gornjoj strani nalaze likovi Nikole Tesle i Mihajla Pupina, uz urezano znamenje krsta.

Medalja Nikola Tesla za Olivera Subotića | Nikola Lončar | Teslina naučna fondacija | Filadelfija

Nikola Lončar ističe kao glavni razlog poklanjanja skulpture U slozi je spas ocu Oliveru njegovo bavljenje likom i delom Nikole Tesle, naročito Teslinim duhovnim likom, temom koja je malo poznata kako u Srbiji, tako i u svetu.

U obrazloženju Nikole Lončara o dodeli priznanja ćete pronaći i kratku istoriju nastanka poklonjene skulpture. Saznaćete prema čijoj zamisli je rađena, ko ju je vajao, kakva je njena simbolika i koju poruku šalje srpskom narodu.

Iz reči oca Olivera saznaćete šta za njega znači priznanje Tesline naučne fondacije, kuda će se usmeriti prihod od prodaje njegove knjige Tesla: Duhovni lik, kao i gde će skulptura, koju mu je uručio Nikola Lončar, biti pohranjena.