Skip to main content

Kusturica u Novoj Varoši

Kusturica u Novoj Varoši

Dana 14. marta Zadužbina „Petar Mandić“ je, uz Gradsku biblioteku „Jovan Tomić“, bila suorganizator promocije najnovije knjige širom sveta proslavljenog reditelja Emira Kusturice.

Kusturica u Novoj Varoši u suorganizaciji Zadužbine

U saradnji sa Milanom Jelić, direktoricom biblioteke, a na predlog o. Olivera Subotića, nakon par učešća u promocijama sa čuvenim Kustom došli smo na ideju da, tokom upravo završenih Dana kulture u gradu pod Zlatarom, Emir i u našem gradu, u prostorijama biblioteke „Jovan Tomić“, predstavi stranice iz svog pera, koje su sabrane u knjigu pod naslovom Kad mrtve duše marširaju.

Emir Kusturica | Kad mrtve duše marširaju | promocija knjige | Nova Varoš

Branimira Nešića, direktora izdavačke kuće Catena Mundi, i Emira Kusturicu, sa njihovim saradnicima, ugostili su predstavnici Zadužbine u Novoj Varoši, na čelu sa Nikolom Purić, predsednikom Upravnog odbora, koji je ovom prilikom boravio u svom rodnom gradu.

Srdačan susret i upoznavanje uveličano je evociranjem uspomena sa snimanja Kustinih filmova, gde su u nekoliko sporednih uloga, a u više navrata, igrali i neki od naših Novovarošana, kao i Vladimir Dulanović Toki, član ekipe iz biblioteke i glumac novovaroškog amaterskog pozorišta.

Emir Kusturica | Kad mrtve duše marširaju | promocija knjige | Nova Varoš

U prepunoj sali biblioteke, gde se ovaj put tražilo mesto više za publiku, najpre je uvodni pozdrav izneo Vladimir Dulanović Toki, otvorivši veče promocije.

Kao predstavnik Zadužbine, Nikola Purić je, između ostalog, istakao zadužbinarski karakter lika i dela Kustirice: „Sva Emirova filmska ostvarenja, kao i vrlo originalna, autentična etno-naselja, predstavljaju izvrsnu kulturnu zadužbinu. Ulaskom u književni domen Kusta otvara nova polja, gde kroz pisanu reč svaka njegova knjiga postaje svojevrsna zadužbina u malom.“

Emir Kusturica | Kad mrtve duše marširaju | promocija knjige | Nova Varoš

Osvrnuvši se na sadržaj, poruku i pouke iz knjige Purić, je primetio:
„Naizgled skup različitih tema, uobličenih kroz esejske priče iz ove knjige, zapravo, govore o istoj stvari, u vrhunskom izražaju i osvrtu Kusturice na neke od fenomena modernog života i okruženja savremenog čoveka. Emir zapravo piše o slobodi ili, bolje rečeno, o kontroli slobode od strane onih koji tu kontrolu ostvaruju nad pojedincem, zajednicama, pa čak i državama.
Knjiga dotiče koncept četvrte industrijske revolucije, veštačke inteligencije, poništavanje kulture, sukob u Ukrajini kao rat civilizacija, sunovrat autorskog filma i konačno, transhumanizam kao najveću opasnost po organskog čoveka i budućnost civilizacija.
Kusturica daje jasno poređenje nekih od velikih istorijskih događaja kojima u različitim istorijskim epohama, samo kroz drugačije koncepte, alate i tehnike, ali uvek sa istim ciljem i namerama, upravlja manjinska skupina svetskih bogataša, vladara i nekoliko kraljevskih porodica.
Knjiga ima faktografski karakter jer autor navodi niz neospornih činjenica, dokumentovanih kroz istoriju događaja ali i citate najistaknutijih kreatora koncepta novog sveta i velikog reseta.
Emirova knjiga i njegovi stavovi nisu vrednosno neutralni, naprotiv. Međutim, ako se i ne slažete, bar ih morate uvažiti jer pažljivog čitaoca Kad mrtve duše marširaju podstiču, bude i provociraju na razmišljanje i kritički stav o svemu što okružuje savremenog čoveka: kako, sa čime, zbog čega i u kakvom svetu živi?“

Emir Kusturica | Kad mrtve duše marširaju | promocija knjige | Nova Varoš

Nakon promocije bilo je razgovora o saradnji, zajedničkim projektima i budućim susretima sa Kusturicom, a ekipa iz Catene Mundi, Novovaroške biblioteke „Jovan Tomić“ i predstavnika Zadužbine, provela je ostatak večeri na Zlataru uz piće i ugodne zalogaje lokalne kuhinje u organizaciji direktorke Milane Jelić.


Podeli na društvenim mrežama

Podeli na društvenim mrežama

Deljenjem ove i drugih objava sa naše internet prezentacije klikom na opciju „Podeli“, pomažete Zadužbini „Petar Mandić“ da šira društvena zajednica sazna za našu plemenitu misiju - negovanje uspomene na svešteničke pretke Nikole Tesle, afirmaciju porodičnih vrednosti i roditeljstvadodelu stipendijaizgradnju etno-muzejskog kompleksa, promociju kvalitetnog javnog dijaloga između religije, nauke i filosofije, afirmaciju na svetskom nivou najboljeg što srpski narod ima u svojoj istoriji, kontinuirani rad na što boljim odnosima između Srba i ostalih naroda na Balkanu.

Podeli na društvenim mrežama | Zadužbina „Petar Mandić“