Skip to main content

Bogoslovija Svetog Save

Bogoslovija Svetog Save

Na Malu Gospojinu, 21. septembra 2023. osnivač Zadužbine „Petar Mandić“, prezviter dr Oliver Subotić, održao je predavanje u Bogosloviji Svetog Save u Beogradu.

Predavanje o izazovima veštačke inteligencije

Predavanje je bilo na temu izazova veštačke inteligencije i odgovora na taj izazov iz hrišćanske perspektive.

Bogoslovija Svetog Save | Beograd | predavanje prezvitera dr Olivera Subotića

Predavanju su prisustvovali učenici svih razreda Bogoslovije, predvođeni nekolicinom svojih profesora. Moderator predavanja je bio đakon dr Đorđe Petrović, profesor dogmatike.

Bogoslovija Svetog Save | Beograd | predavanje prezvitera dr Olivera Subotića

Predavanje je na prvom mestu obuhvatilo objašnjenje osnovne terminologije iz oblasti veštačke ingeligencije – učenici su se upoznali sa terminima kakvi su mašinsko učenje, veštačke neuronske mreže, Tjuringov test, kao i tipologijom veštačke inteligencije.

Posle tehničkih aspekata i kratkog istorijata ove oblasti, autor se osvrnuo na praktičnu primenu veštačke inteligencije, ali i na etičke nedoumice, da bi se akcenat stavio na pravoslavno viđenje ove teme. Posebno je naglasio problem uticaja ove oblasti na unutrašnje čovekovo biće, osvrnuvši se probleme koji su pred nama i načine njihovog rešavanja.

Učenici Bogoslovije su svojim pitanjima i komentarima uzeli aktivno učešće u nastavku dijaloškog dela. Predavač je naglasio da je veštačka inteligencija glavni tehnološki izazov današnjice i da učenici Bogoslovije treba da se upoznaju sa njom kao fenomenom, jer će sutra, kao pastiri Crkve, svakako doći u kontakt sa tom problematikom i treba na vreme da se obrazuju na tom polju, ali i da nauče da ga posmatraju u hrišćanskom ključu razmišljanja.

Bogoslovija Svetog Save | Beograd | predavanje prezvitera dr Olivera Subotića

O. Oliver je tokom predavanja najavio izlazak iz štampe svoje knjige na ovu temu i obećao primerak za biblioteku Bogoslovije.

Profesori Branislav Kedžić i Đorđe Petrović su dr Olivera Subotića proveli kroz Bogosloviju Svetog Save, upoznali ga sa njenim životom i pokazali mu dokle se stiglo u obnovi infrastrukture internata. Poseban utisak na predavača je ostavila molitvena atmosfera tokom večernje službe i duh zajedništva koji se oseća među učenicima i profesorima.

U razgovoru sa profesorima Bogoslovije Svetog Save, o. Oliver Subotić je izneo predlog da ovo predavanje bude svojevrsan uvod u zvaničnu saradnju Zadužbine „Petar Mandić“ sa ovom obrazovnom ustanovom, radi dodatnog unapređenja stepena znanja učenika koji je pohađaju. Predlog je naišao na veoma dobar prijem među profesorima i na tom polju se u budućnosti očekuju konkretni koraci.


Podeli na društvenim mrežama

Podeli na društvenim mrežama

Deljenjem ove i drugih objava sa naše internet prezentacije klikom na opciju „Podeli“, pomažete Zadužbini „Petar Mandić“ da šira društvena zajednica sazna za našu plemenitu misiju - negovanje uspomene na svešteničke pretke Nikole Tesle, širenje zadužbinarske svesti, afirmaciju porodičnih vrednosti i roditeljstvadodelu stipendijaizgradnju etno-muzejskog kompleksa, promociju kvalitetnog javnog dijaloga između religije, nauke i filosofije, afirmaciju na svetskom nivou najboljeg što srpski narod ima u svojoj istoriji, kontinuirani rad na što boljim odnosima između Srba i ostalih naroda na Balkanu.

Podeli na društvenim mrežama | Zadužbina „Petar Mandić“