Skip to main content

Književno-pesničko veče

Književno-pesničko veče

Dana 14. maja 2024. godine u Novoj Varoši održano je književno-pesničko veče istaknutog srpskog pesnika i akademika Matije Bećkovića. Zadužbina „Petar Mandić“ je i ovog puta organizaciono-finansijski podržala jedan važan događaj, nastavljajući svoje aktivnosti iz domena obrazovanja i kulture.

Akademik Matija Bećković u Novoj Varoši

Kao i u prethodnom periodu, ovaj domen naših aktivnosti je ograničen na deo lokalne zajednice iz koje potiču osnivač, upravitelj i članovi Upravnog odbora Zadužbine, što sa radošću ističemo kao naš doprinos u vraćanju duga novovaroškoj zajednici koja nas je odgojila i oblikovala.

U saradnji sa Bibliotekom „Jovan Tomić“ i Domom kulture „Jovan Tomić“, književno veče je održano u skoro punoj sali novovaroškog Doma kulture.

U vremenu digitalne ere i kulture virtuelnosti, možemo primetiti da je odziv bio sjajan, kako je i sam akademik Bećković istakao u svojoj uvodnoj reči. Naša želja i cilj je, međutim, da budući događaji sličnog karaktera budu posećeniji u daleko većem broju.

Akademik Matija Bećković | književno-pesničko veče | Nova Varoš

Ispred Zadužbine „Petar Mandić“ događaju su prisustvovali Jelenko Jadžić i Nikola Purić.

Akademik Matija Bećković | književno-pesničko veče | Nova Varoš

Nakon uvodne reči Milane Jelić, direktorke biblioteke, predsednik UO Zadužbine Nikola Purić pozdravio je prisutne i istakao sve ono što naša dobročina institucija radi želeći da i one koji o tome imaju priliku prvi put da čuju upozna sa našom plemenitom misijom.

Pored Novovarošana, zapažena je prisutnost publike i iz okolnih gradova - Priboja, Prijepolja i Sjenice.

Akademik Matija Bećković | književno-pesničko veče | Nova Varoš

Petko Gujaničić, novovaroški profesor srpskog jezika i književnosti u penziji, uvodnom rečju je ukazao na simboliku imena Zadužbine podsećajući na prvog upravnika Doma kulture, našeg Petra Mandića, doajena kulturne scene Nove Varoši u drugoj polovini prošloga veka i mesta događaja. Kako je istakao profesor Gujaničić: „Evo, Petar Mandić nam i upokojen pomaže u onome što je ceo svoj život najbolje radio“.

Uz osvrt na biografiju Matije Bećkovića, odrastanje i ulogu majke, sestre, detinjstvo bez oca, kao i na to da se u Novoj Varoši Matija nalazi među svojima, profesor je reč prepustio našem divnom pesniku i jednoj od najmudrijih živih glava srpskog društva.

Akademik Matija Bećković | književno-pesničko veče | Nova Varoš

Zadužbina „Petar Mandić“ posebnu zahvalnost izražava protojereju Daliboru Kupusoviću, parohu vrbaškom. Prota Dalibor je u periodu od 2006. do 2009. godine bio na parohijskoj službi u Novoj Varoši i posebno je zaslužan za pomoć u organizaciji gostovanja akademika Matije Bećkovića u Novoj Varoši.

Istovremeno, izražavamo veliku zahvalnost našem Novovarošaninu Mirku Kovačeviću, profesionalnom fotografu koji je kompletan događaj zabeležio svojom kamerom, a potom i montirao, a video-materijal ustupio Zadužbini.

Akademik Matija Bećković | književno-pesničko veče | Nova Varoš

Ceo pesnički izražaj ove večeri možete pogledati na ovom linku.


Podeli na društvenim mrežama

Podeli na društvenim mrežama

Deljenjem ove i drugih objava sa naše internet prezentacije klikom na opciju „Podeli“, pomažete Zadužbini „Petar Mandić“ da šira društvena zajednica sazna za našu plemenitu misiju - negovanje uspomene na svešteničke pretke Nikole Tesle, afirmaciju porodičnih vrednosti i roditeljstvadodelu stipendijaizgradnju etno-muzejskog kompleksa, promociju kvalitetnog javnog dijaloga između religije, nauke i filosofije, afirmaciju na svetskom nivou najboljeg što srpski narod ima u svojoj istoriji, kontinuirani rad na što boljim odnosima između Srba i ostalih naroda na Balkanu.

Podeli na društvenim mrežama | Zadužbina „Petar Mandić“