Skip to main content

Treće predavanje o AI

Treće predavanje o AI

Dana 6. septembra u 18 časova, u Svečanoj sali Matice srpske, održaće se treće po redu predavanje o veštačkoj inteligenciji.

Ima li nešto što nas spaja u sagledavanju enigme o veštačkoj inteligenciji?

Ovom prilikom predstaviće vam se svojim argumentovanim viđenjem i različitim pristupom na temu veštačke inteligencije univerzitetski profesor sa Fakulteta organizacionih nauka, prof. dr Vladan Devedžić, i Stanko Stojiljković, naučni novinar, glavni urednik naučnog magazina „Galaksija nova”, imenovan ispred Zadužbine „Petar Mandić”.

Koncept predavanja o veštačkoj inteligenciji

  • Prvih 20 minuta, prof. dr Vladan Devedžić precizno će izneti svoje naučno-saznajne vrednosti u predavanju na temu „Ne znam zašto vam niko nije rekao –  sve je to igra brojeva“.
  • Drugih 20 minuta susreta očekuje vas tema naučog novinara Stanka Stojiljkovića, „Čovek bez budućnosti – hoće li mašine iskoreniti ljude?“.
  • Narednih 20 minuta, po dobrom običaju, predviđeno je za javnu debatu, gde će svim pristunim gostima biti data mogućnost da postave svoja pitanja i dobiju odgovore uvaženih predavača.

Treće predavanje o veštačkoj inteligenciji koje intrigira kako stručnu, tako i širu javnost

Nastavljamo sa nizom predavanja u organizaciji Matice srpske, Instituta za veštačku inteligenciju i Zadužbine „Petar Mandić”.

Predviđeno je da se do kraja godine održe još 3 predavanja ovog formata, u kojima će Zadužbinu predstavljati stručnjaci iz različitih oblasti, u skladu sa njenim vrednostima i statutarnim ciljevima.


Podelite informacije o predavanju!

Podelite informacije o predavanju!

Opcija „podeli“ vam omogućava da podelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama informacije o predavanju na temu veštačke inteligencije, kao i o mogućnosti praćenja konferencije uživo.

Podeli na društvenim mrežama | Zadužbina „Petar Mandić“

„Ne znam zašto vam niko nije rekao – sve je to igra brojeva“

Predavač, prof. dr Vladan Devedžić sa Univerziteta u Beogradu, približiće vam šta je to generativna veštačka inteligencija, čemu je namenjena i koje su njene prednosti.
Predavanje će nastojati kako da ukaže na neke od praktičnih problema koje otvara ova tehnologija, tako i da predoči reakcije stručnih krugova na te probleme i na odjek tih reakcija.

O predavaču

O predavaču

Vladan Devedžić je profesor računarstva na Univerzitetu u Beogradu, na Fakultetu organizacionih nauka. Sva svoja zvanja stekao je na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Bio je gostujući predavač na University of Canterbury, Christchurch, New Zealand.

Tokom svoje duge istraživačke karijere bio je učesnik i/ili koordinator velikog broja međunarodnih i domaćih istraživačkih projekata. Autor je velikog broja istraživačkih publikacija, a održao je preko 20 predavanja po pozivu i plenarnih predavanja na međunarodnim istraživačkim konferencijama, kao i preko 20 tutorijala.

Njegov dugoročni profesionalni cilj je da približi ideje iz širokih oblasti veštačke inteligencije / inteligentnih sistema i softverskog inženjerstva. Njegova trenutna profesionalna i istraživačka interesovanja obuhvataju veštačku inteligenciju i učenje uz pomoć tehnologije.

Osnivač je i koordinator istraživačke mreže GOOD OLD AI. Od 2021. godine je dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Profesor dr Vladan Devedžić | veštačka inteligencija | predavanje u Matici srpskoj

„Čovek bez budućnosti – hoće li mašine iskoreniti ljude?”

Govoreći o navedenoj temi, predstaviće vam svoje odgovore i zapažanja naučni novinar  Stanko Stojiljković, glavni urednik naučnog magazina „Galaksija nova”, koga kao učesnika u dijalogu o veštačkoj inteligenciji delegira Zadužbina „Petar Mandić”.

Neka od pitanja koja će se razmatrati jesu: Zašto strepimo od veštačke inteligencije? Da li je sledeća stepenica evolucija robota? Može li čovek da menja prirodu, a da ne promeni sebe?


O predavaču

O predavaču

Stanko Stojiljković je diplomirao žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Završio je specijalističke studije elektronskog poslovanja na Fakultetu organizacionih nauka.

U novinarstvu je od 1971. godine. Prošao je sve stepenice – od novinara saradnika do glavnog urednika dnevnog lista i nekoliko časopisa. Osmislio je, osnovao i uređivao brojne časopise u Jugoslaviji i Srbiji. Objavljivao u najpoznatijim jugoslovenskim nedeljnicima i dnevnim listovima (NIN, „Start”, „Politikin svet”, „Ilustrovana Politika”, „Dnevnik” – Novi Sad, „Delo” – Ljubljana, „Ekspres Politika”, „Vjesnik”, „IT novine”, VEN – Sarajevo, „Politikin zabavnik”...).

Napisao je oko 10.000 članaka, komentara, feljtona i intervjua iz nauke i tehnologije (oko 30 knjiga po 200-300 stranica). Autor je i voditelj 50 intervjua („Nauka 50”) na RTS-u s najznamenitijim srpskim naučnicima u zemlji i rasejanju. Autor je i brojnih naučno-popularnih knjiga i dobitnik brojnih nagrada kao srpski naučni novinar.

Pre sedam godina osmislio je portal popularne nauke „Galaksija nova” (galaksijanova.rs), koji je premašio 950.000 čitalaca (od toga 30 odsto u inostranstvu), a pre šest godina osmislio i pokrenuo štampano izdanje naučnog magazina „Galaksija”. Iz oba izvora preneto je više od dva tuceta eseja u čuvene međunarodne naučne časopise. Time se ne može pohvaliti nijedna slična publikacija u Jugoslaviji i Srbiji do sada.

Elektronsko i štampano izdanje u velikoj meri veličaju domaća dostignuća, a pišu srpski naučnici u zemlji i rasejanju, što stavlja pomenuti portal i magazin u predvodničku ulogu među srpskim javnim glasilima.

Stanko Stojiljković | naučni novinar | veštačka inteligencija | predavanje u Matici srpskoj