Skip to main content

„Kod Brane“

„Kod Brane“

Prezviter Oliver Subotić je bio gost u emisiji Kod Brane i tom prilikom govorio na temu tajni ličnosti Nikole Tesle.

Gostovanje Olivera Subotića u podkastu Kod Brane

Povodom objavljivanja monografije Tesla: Duhovni lik, prezviter Srpske pravoslavne crkve je govorio na temu lika i dela Nikole Tesle, pri tom se osvrćući na manje poznate segmente naučnikove biografije.

Iz razgovora se saznaje da je knjiga Tesla: Duhovni lik zadužbinarski projekat. Sredstva od njene prodaje namenjena su razvoju Zadužbine „Petar Mandić“, koja je posvećena negovanju uspomene na pretke Nikole Tesle.

Kao važne teme razgovora ističu se roditelji Nikole Tesle, te njegovo krajiško poreklo i temperament, kao i germanski pristup učenju. Razgovara se i o nacionalnoj pripadnosti naučnika, te ističe da je bio izraziti Srbin, duboko vezan za srpsku kulturu, tradiciju, književnost, ali i za vladarsku lozu Karađorđevića.

Teme emisije su i odnos sa Mihajlom Pupinom (sukob i pomirenje), kao i sa drugim misliocima tog perioda - Edisonom, Markonijem, Ajnštajnom, Ruđerom Boškovićem.

Iz podkasta Kod Brane saznaće se više i o Teslinim filosofskim i religijskim stavovima (posebno o kontraverznim stavovima i uticaju dalekoistočne misli na njega), o odnosu prema prirodi i svemiru, ali i prema novcu, ženama, porocima.

Oliver Subotić Teslu karakteriše kao čoveka kome je najdominantnija osobina bila milosrđe, ali ističe i naučnikovu neopreznost i nemanje naučne uzdržanosti, kao i iskušenja gordosti koje često napadaju ljude jakog intelekta, i osobenjaštvo koje je bilo posve specifično.

Pred kraj emisije razgovara se i o Teslinoj sahrani. Inicijativu da se srpski naučnik kanonizuje otac Oliver Subotić smatra duboko pogrešnom i neosnovanom. Kao zaključak gostovanja navodi se da je naučnik umeo da pravi greške, ali da njegova veličina i genijalnost daleko nadilaze mane, kao i to da je umeo da prepozna svoju misiju na polju tehnike, kojoj je posvetio ceo svoj život.