Skip to main content

Prof. dr Vlado Delić

Prof. dr Vlado Delić

Dr Vlado Delić, redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, održaće predavanje o veštačkoj inteligenciji.

Dostignuća u razvoju govornih i jezičkih tehnologija na bazi AI - dobrobiti i opasnosti

Predavanje će se održati u sredu, 11. oktobra 2023. godine u 18 časova, u Svečanoj sali Matice srpske. Pored prof. dr Vlade Delića, koji nastupa ispred Instituta za veštačku inteligenciju Srbije, drugi predavač će biti dr Dragan Novković, koga delegira Zadužbina „Petar Mandić”.


Pratite predavanje preko „livestream-a“!

Pratite predavanje preko „livestream-a“!

Ukoliko ste zainteresovani za temu veštačke inteligencije, a niste u mogućnosti da lično prisustvujete predavanju, zapratite Zadužbinu „Petar Mandić“ i ostvarite mogućnost za praćenje konferencije o veštačkoj inteligenciji uživo.

Popunjavanjem formulara za praćenje, biće vam poslat link ka „livestream-u“ kada za to dođe vreme, te ćete moći da pratite predavanje, gde god se u tom trenutku nalazili.

Zaprati Zadužbinu „Petar Mandić“ | obaveštenja o radu | novine na portalu | formular za prijavu

Detalji o predavanju

„Veštačka inteligencija je u poslednjoj dekadi naglo ubrzala razvoj jezičkih i govornih tehnologija, omogućila znatno viši nivo razumevanja prirodnog jezika i dovela tačnost prepoznavanja govora i prirodnost sintetizovanja govora na znatno viši i mnogo upotrebljiviji nivo. Taj progres je omogućio brojne aplikacije koje sada unapređuju mnoge oblasti života i rada, ali je otvorio i mogućnosti za neke zloupotrebe.

Na predavanju će biti sagledane perspektive korisnih primena govornih mašina (poliglota), ali će takođe biti ukazano na opasnost zloupotreba, kao i na potrebu očuvanja prirodnih (maternjih) jezika u predstojećoj eri digitalizacije, sve češće govorne komunikacije čovek-mašina i daljeg progresa veštačke inteligencije.“

prof. dr Vlado Delić

O predavaču, prof. dr Vladi Deliću

Prof. dr Vlado Delić | veštačka inteligencija | predavanje u Matici srpskoj

Dr Vlado Delić je redovni profesor na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, a bio je gostujući profesor na univerzitetima u regionu. Kao nastavnik doprineo je izgradnji nekoliko novih predmeta iz oblasti tehničke akustike, obrade signala i govornih tehnologija.

U naučnom radu posvećen je govornoj komunikaciji čovek-mašina kao oblasti veštačke inteligencije. Njegov istraživački tim na FTN i u preduzeću AlfaNum (čiji je suosnivač) lider je u razvoju i primeni govornih tehnologija za srpski i srodne jezike.

Među 350 publikacija ima 30+ radova u vrhunskim časopisima, a neki njegovi radovi dobijali su nagradu za najbolji naučni rad.

Predvodio je više (inter)nacionalnih projekata kao rukovodilac Grupe za akustiku i govorne tehnologije Centra za vibro-akustičke sisteme i obradu signala - CEVAS, koji je akreditovan kao Centar izuzetnih vrednosti.

Ima desetak šire primenjenih tehničkih rešenja i patenata među kojima su inovativni govorni portali i aplikacije, kao i vredna pomagala za osobe sa invaliditetom.

Sa svojom istraživačkom grupom dobio je više priznanja za kreativan rad i inovacije: Grand pri „Zlatni Arhimed“ u Moskvi; Velika zlatna medalja Novosadskog sajma elektronike i telekomunikacija; Najbolja tehnološka inovacija u Srbiji; Najbolji informatički proizvod u Srbiji; Povelja „Kapetan Miša Anastasijević“ za inovacije, kao i Prvomajska nagrada za kreativni rad i stvaralaštvo.


Podeli na društvenim mrežama

Podeli na društvenim mrežama

Ukoliko želite da sa svojim prijateljima na društvenim mrežama podelite informacije o predavanju na temu veštačke inteligencije i o mogućnosti praćenja konferencije uživo putem interneta, to vam omogućava opcija „podeli“!

Podeli na društvenim mrežama | Zadužbina „Petar Mandić“