Skip to main content

Dr Branimir Jovanović

Dr Branimir Jovanović

U okviru sporazuma o saradnji koji je Zadužbina „Petar Mandić“ potpisala sa beogradskom Bogoslovijom Svetog Save, 20. maja 2024. godine je održano prvo u nizu predavanja iz domena dijaloga vere i nauke.

Predavanje o Nikoli Tesli u Bogosloviji „Svetog Save“

Predavač je bio dr Branimir Jovanović, koji je održao predavanje na temu „Nikola Tesla: lik i delo“.

Nikola Tesla: lik i delo | predavanje | dr Branimir Jovanović | Bogoslovija „Svetog Save“

Moderator predavanja je bio dr Oliver Subotić, osnivač Zadužbine, a predavanje su pratili Vladimir Obućina, upravitelj, i Nikola Purić, predsednik UO Zadužbine.

Predavanje dr Jovanovića je održano kao finalni događaj manifestacije pod nazivom Dani Bogoslovije Svetog Save u Beogradu.

Predavač je održao veoma zanimljivo polučasovno uvodno predavanje, u kome se dotakao Teslinog porekla, školovanja, pronalazačkog perioda, doprinosa, društvenih stavova i ličnosti. Posle toga je usledio razgovor za prisutnim učenicima Bogoslovije. Teme su bile razne, a jedna od najzanimljivijih se ticala Teslinog hrišćanskog identiteta i stavova. 

Predavač i moderator su razmenili mišljenja i na veoma zanimljivo pitanje otkuda to da se kod Tesle istovremeno mogu pronaći tipično materijalistički stavovi sa jedne strane, a sa druge svedočanstva o njegovoj molitvenosti, kao i svedočanstvo iz prve ruke o njegovom odnosu sa Svetim Nikolom, Svetiteljem zaštitnikom.

Dr Jovanović je pružio svoje objašnjenje za tu pojavu, dok je dr Subotić bio stava da se do odgovora eventualno može doći tek kada se detaljno pretraži celokupna arhiva kojom raspolaže Muzej Nikole Tesle. Oba sagovornika su se složila da je sistematično i timsko istraživanje arhive Muzeja nešto što je od velikog značaja.

Naredno predavanje u sklopu saradnje između Zadužbine i Bogoslovije planirano je za septembar mesec.


Podeli na društvenim mrežama

Podeli na društvenim mrežama

Deljenjem ove i drugih objava sa naše internet prezentacije klikom na opciju „Podeli“, pomažete Zadužbini „Petar Mandić“ da šira društvena zajednica sazna za našu plemenitu misiju - negovanje uspomene na svešteničke pretke Nikole Tesle, afirmaciju porodičnih vrednosti i roditeljstvadodelu stipendijaizgradnju etno-muzejskog kompleksa, promociju kvalitetnog javnog dijaloga između religije, nauke i filosofije, afirmaciju na svetskom nivou najboljeg što srpski narod ima u svojoj istoriji, kontinuirani rad na što boljim odnosima između Srba i ostalih naroda na Balkanu.

Podeli na društvenim mrežama | Zadužbina „Petar Mandić“