Skip to main content

Svetosavska beseda

Svetosavska beseda

Povodom obeležavanja Savindana, u prostorijama Matice srpske prezviter Oliver Subotić održao je neobičnu i zanimljivu svetosavsku besedu o uticaju svetosavske etike na lik i delo Nikole Tesle.

Uticaj svetosavske etike na lik i delo Nikole Tesle

Izlagač je kao zadatak svoje svetosavske besede istakao želju da pokaže u kojoj meri je Teslin vrednosni sistem nastao pod uticajem svetosavlja.

Osvetljavajući Teslin lik kroz vrline koje su ga krasile, otac Oliver naglašava nesebičnost, pravičnost, znanje i rodoljublje kao ključne.

Nesebičnost Tesla nosi iz roditeljskog doma i čitavog života je pokazuje, kako u realnom životu pomažući siromasima, tako i u naučnom radu smatrajući da je cilj naučnog rada uvek dobrobit čovečanstva, a novac samo sredstvo za vršenje pronalazačkog rada.

Svetosavske osobine pravičnosti i istinoljubivosti donose Tesli, prema rečima Olivera Subotića, svest da istina i pravda uvek trijumfuju pre ili kasnije, što je naučniku naročito koristilo kao vodilja u američkom periodu punom iskušenja.

Teslina vrlina sticanja znanja u besedi se povezuje sa potrebom umnožavanja talenata, o kojoj govori Jevanđelje, a kod našeg pronalazača je prisutna od najranijeg detinjstva.

Vrlinu rodoljublja, koja je takođe ukorenjena u svetosavlje kroz ljubav prema bližnjem, Oliver Subotić posebno ističe kod Nikole Tesle govoreći da, iako je Tesla bio kosmopolita, ipak je celog života zadržao izrazit srpski identitet, pomažući uvek srpskom narodu.

Na kraju svetosavske besede, kako bi istakao duboku sličnost između Svetog Save i Nikole Tesle, Oliver Subotić citira odlomak iz svoje knjige Tesla: Duhovni lik, koji govori da se obojica Srba opiru pritisku očeva kada je u pitanju životni poziv. Tako Sveti Sava umesto vladar biva monah, a Nikola Tesla umesto sveštenik postaje pronalazač, te obojica slušaju priziv srca (Boga) i to daje velike plodove, jer sve vreme razmišljaju prvenstveno o dobrobiti bližnjih.

Članak o događaju pročitajte na zvaničnoj prezentaciji Matice srpske.