Skip to main content

Četvrto predavanje o AI

Četvrto predavanje o AI

U sredu, 11. oktobra 2023. godine u Svečanoj sali Matice srpske održaće se četvrto po redu predavanje o veštačkoj inteligenciji.

Istorijsko-filozofski aspekti veštačke inteligencije

Predavač koga delegira Zadužbina „Petar Mandić“ biće dr Dragan Novković, profesor Visoke škole elektrotehnike i računarstva u Beogradu. Tema predavanja biće: Istorijsko-filozofski aspekti veštačke inteligencije.


Pratite predavanje preko „livestream-а“!

Pratite predavanje preko „livestream-а“!

Ukoliko ste zainteresovani za temu veštačke inteligencije, a niste u mogućnosti da lično prisustvujete predavanju, zapratite Zadužbinu „Petar Mandić“ i ostvarite mogućnost za praćenje konferencije o veštačkoj inteligenciji uživo.

Popunjavanjem formulara za praćenje, biće vam poslat link ka „livestream-u“ kada za to dođe vreme, te ćete moći da pratite predavanje, gde god se u tom trenutku nalazili.

Zaprati Zadužbinu „Petar Mandić“ | obaveštenja o radu | novine na portalu | formular za prijavu

Detalji o predavanju

„Veštačka inteligencija svoje utemeljenje ima u istorijskim i filozofskim osnovama savremene nauke, koja je takav vid tehnologije i iznedrila. Ovo predavanje ima za cilj da ukaže na neke od bitnih aspekata iz istorijsko-filozofskog razvoja nauke, koji imaju potencijal da dodatno razjasne i osvetle fundamnetalne probleme na koje, kao civilizacija, nailazimo u aktuelnom susretu sa tehnologijom veštačke inteligencije.“

dr Dragan Novković

O predavaču, dr Draganu Novkoviću

Dr Dragan Novković | predavanje o veštačkoj inteligenciji | Matica srpska

Dr Dragan Novković je zaposlen kao profesor Akustike u Visokoj školi elektrotehnike i računarstva u Beogradu.

Osim na polju Akustike, svoje osnovne naučno-stručne delatnosti, aktivan je i u sferi osmišljavanja i vođenja međunarodnih projekata u oblastima visokog školstva, nauke i kulture. Inicijator je međunarodnog projekta Kvantna muzika, koji je u periodu od 2015. do 2022. godine sa uspehom realizovan u saradnji sa Univerzitetom u Oksfordu, Univerzitetom u Arhusu i Nacionalnim univerzitetom u Singapuru.

Bavi se inovatorskim radom na polju audiotehnike kroz istraživanje i razvoj tehnologija zvučnika sa distribuiranim modovima i MIDI konverzije fizičkih parametara akustičko-mehaničkih sistema.

Autor je više novinskih članaka i TV emisija posvećenih problematici primenjene i fundamentalne nauke. Aktivan je kao gostujuću predavač sa nizom održanih predavanja kako u našoj zemlji, tako i u većem broju evropskih i azijskih zemalja.

Aktivno sarađuje sa brojnim umetnicima iz zemlje i inostranstva na produkciji različitih muzičkih i audio-vizuelnih umetničkih formi. Koautor je muzejske postavke pod nazivom „Akustika sakralnih objekata srednjovekovne Srbije“, u produkciji Muzeja nauke i tehnike iz Beograda.

Bio je predvodnik tima koji je osvojio drugu nagradu na takmičenju za Najbolju tehnološku inovaciju 2017. godine, kao i predstavnik Srbije na svetskom takmičenju najboljih startap kompanija iz oblasti Kreativnih industrija, koje je održano 2018. godine u Kopenhagenu.


Podeli na društvenim mrežama

Podeli na društvenim mrežama

Ukoliko želite da sa svojim prijateljima na društvenim mrežama podelite informacije o predavanju na temu istorijsko-filozofskih aspekata veštačke inteligencije i o mogućnosti praćenja konferencije uživo putem interneta, to vam omogućava opcija „podeli“!

Podeli na društvenim mrežama | Zadužbina „Petar Mandić“