Skip to main content

Кустурица у Новој Вароши

Кустурица у Новој Вароши

Дана 14. марта Задужбина „Петар Мандић“ је, уз Градску библиотеку „Јован Томић“, била суорганизатор промоције најновије књиге широм света прослављеног редитеља Емира Кустурице.

Кустурица у Новој Вароши у суорганизацији Задужбине

У сарадњи са Миланом Јелић, директорицом библиотеке, а на предлог о. Оливера Суботића, након пар учешћа у промоцијама са чувеним Кустом дошли смо на идеју да, током управо завршених Дана културе у граду под Златаром, Емир и у нашем граду, у просторијама библиотеке „Јован Томић“, представи странице из свог пера, које су сабране у књигу под насловом Кад мртве душе марширају.

Емир Кустурица | Кад мртве душе марширају | промоција књиге | Нова Варош

Бранимира Нешића, директора издавачке куће Catena Mundi, и Емира Кустурицу, са њиховим сарадницима, угостили су представници Задужбине у Новој Вароши, на челу са Николом Пурић, председником Управног одбора, који је овом приликом боравио у свом родном граду.

Срдачан сусрет и упознавање увеличано је евоцирањем успомена са снимања Кустиних филмова, где су у неколико споредних улога, а у више наврата, играли и неки од наших Нововарошана, као и Владимир Дулановић Токи, члан екипе из библиотеке и глумац нововарошког аматерског позоришта.

Емир Кустурица | Кад мртве душе марширају | промоција књиге | Нова Варош

У препуној сали библиотеке, где се овај пут тражило место више за публику, најпре је уводни поздрав изнео Владимир Дулановић Токи, отворивши вече промоције.

Као представник Задужбине, Никола Пурић је, између осталог, истакао задужбинарски карактер лика и дела Кустирице: „Сва Емирова филмска остварења, као и врло оригинална, аутентична етно-насеља, представљају изврсну културну задужбину. Уласком у књижевни домен Куста отвара нова поља, где кроз писану реч свака његова књига постаје својеврсна задужбина у малом.“

Емир Кустурица | Кад мртве душе марширају | промоција књиге | Нова Варош

Осврнувши се на садржај, поруку и поуке из књиге Пурић, је приметио:
„Наизглед скуп различитих тема, уобличених кроз есејске приче из ове књиге, заправо, говоре о истој ствари, у врхунском изражају и осврту Кустурице на неке од феномена модерног живота и окружења савременог човека. Емир заправо пише о слободи или, боље речено, о контроли слободе од стране оних који ту контролу остварују над појединцем, заједницама, па чак и државама.
Књига дотиче концепт четврте индустријске револуције, вештачке интелигенције, поништавање културе, сукоб у Украјини као рат цивилизација, суноврат ауторског филма и коначно, трансхуманизам као највећу опасност по органског човека и будућност цивилизација.
Кустурица даје јасно поређење неких од великих историјских догађаја којима у различитим историјским епохама, само кроз другачије концепте, алате и технике, али увек са истим циљем и намерама, управља мањинска скупина светских богаташа, владара и неколико краљевских породица.
Књига има фактографски карактер јер аутор наводи низ неоспорних чињеница, документованих кроз историју догађаја али и цитате најистакнутијих креатора концепта новог света и великог ресета.
Емирова књига и његови ставови нису вредносно неутрални, напротив. Међутим, ако се и не слажете, бар их морате уважити јер пажљивог читаоца Кад мртве душе марширају подстичу, буде и провоцирају на размишљање и критички став о свему што окружује савременог човека: како, са чиме, због чега и у каквом свету живи?“

Емир Кустурица | Кад мртве душе марширају | промоција књиге | Нова Варош

Након промоције било је разговора о сарадњи, заједничким пројектима и будућим сусретима са Кустурицом, а екипа из Catenе Mundi, Нововарошке библиотеке „Јован Томић“ и представника Задужбине, провела је остатак вечери на Златару уз пиће и угодне залогаје локалне кухиње у организацији директорке Милане Јелић.


Подели на друштвеним мрежама

Подели на друштвеним мрежама

Дељењем ове и других објава са наше интернет презентације кликом на опцију „Подели“, помажете Задужбини „Петар Мандић“ да шира друштвена заједница сазна за нашу племениту мисију - неговање успомене на свештеничке претке Николе Тесле, афирмацију породичних вредности и родитељствадоделу стипендијаизградњу етно-музејског комплекса, промоцију квалитетног јавног дијалога између религије, науке и философије, афирмацију на светском нивоу најбољег што српски народ има у својој историји, континуирани рад на што бољим односима између Срба и осталих народа на Балкану.

Подели на друштвеним мрежама | Задужбинa „Петар Мандић“
Endowment "Petar Mandic" - logo

"Petar Mandic" Endowment
Address
Gandijeva 44/49
Postal Number
11070
City
Belgrade
Municipality
Municipality of New Belgrade
TAX ID
112457409
MB
28832834
Date establishment
26/04/2021
Registration Body
Serbian Business Registers Agency, Republic Serbia